قالب دیوار
در قالب بندی سازه بتن دیوار بدلیل سرعت دادن به کار و همچنین داشتن ضریب تکرار بالا قالب بتن از پنلهای سایز بزرگتر استفاده میگردد.
در این روش قالب بتن توسط لوله های داربستی به صورت افقی و سولجرها در راستای عمودی مهار می گردند. استفاده از سولجر به منظور افزایش مقاومت پانل در برابر نیروهای جانبی بتن و همچنین سهولت در جابجائی پانل ها می باشد.
دیوارها پس از نصب در محل مورد نظر عموماً توسط جک های دوپیچ شاقول کننده تنظیم می گردند. در مواردی که جابجائی قالب بتن به صورت یکپارچه انجام نمی پذیرد و ضخامت دیوار کم است به جای استفاده از سولجر از لوله های داربستی به صورت عمودی و واشر دو لوله استفاده می گردد
ديوارهاي برشي غالبا به دو صورت ، دوطرفه و یک طرفه حائل ، قالب بندی میشود طرح قالب بندی در دیوار بتنی وابسته به سه مورد مهم : ارتفاع دیوار ، مهار فشار جانبی بتن و پایداری مجموعه قالب میباشد .
سیستم قالب دیوار دوطرفه
این سیستم در جایی که امکان دسترسی به دو طرف دیوار وجود داشته باشد، مورد استفاده قرار میگیرد. جهت قالب بندی دیوار دوطرفه ، قالب های مدولار در دو طرف آرماتور های بسته شده، بوسیله پین و گوه و گیره متوسط (کلیپس) نصب شده و بوسیله بلت های تمام رزوه که در فاصله یک متر عرضی و 50 سانت عمودی بسته میشود مانع از دفرمه شدن و جداشدن دو ردیف قالب بتن از همدیگر بر اثر فشارهای جانبی بتن میشوند . از پروفیل یا لوله به عنوان پشت بندهای افقی و از سولجر برای پشت بند عمودی استفاده میگردد که در فواصل 1 متری از یکدیگر قرار گرفته و نیروی هیدرواستاتیک را در قالب دیوار مهار میکند. پشت بندهای لوله و سولجر ضمن ایجاد استحکام بعلت یکپارچه نمودن قالبها سبب سهولت در جابجایی قالب دیوار نیز میشود . بنابراین اجزاء تشکیل دهنده ترکیب قالب دیوار عبارتند از : قالب مدولار (سوراخدار و بدون سوراخ و معمولا پنلهای سایز بزرگ)، سولجر ، پین و گوه ،بلت تمام رزوه ، مهره بلت (خروسک)، واشر کاس ، واشر دولوله ،بلت عصایی ( جهت اتصال سولجر به قالب بتن )، گیره متوسط (کلیپس ) و لوله داربستی
سیستم قالب بندی دیوار یک طرفه
سیستم قالب بندی یکطرفه یا حائل ، در مواردی که قالب بندی پشت دیوار ممکن نیست( مثل سمت کوه در جاده ها )و یا اساساً نیاز به قالب بندی پشت دیوار نمی باشد، اجرا میگردد. از آنجاییکه در دیوار یکطرفه امکان استفاده از بلت وجود ندارد بنابراین به جای بلت باید از انکربلت استفاده شود. برخلاف بلت که قالب های دو طرف را به هم متصل می کند، انکربلت داخل قالب بتن کار گذاشته شده و پس از سخت شدن بتن مرحله قبلی می تواند برای تحمل فشار جانبی بتن قسمت های بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد. برای پائین ترین قسمت دیوار، انکربلت ها معمولاً در شالوده نصب میگردند. جهت پايداري و شاقول کردن مجموعه قالب بندي در ديوارهـاي يک طرفه تا ارتفاع 4 متر از جک هـاي دوبل (شاقول کننده ) که بازوهـاي آنها بصورت تلسکوپي تنظيم مي شود، استفاده ميگردد و در ديوارهاي يکطرفه که بيش از 4 متر ارتفاع داشته باشند، از شمعهاي حمايتي که از ترکيب سولجـر وپيچهاي تنظيم در دو نوع چپ گرد و راست گرد(دوپیچ) ، متصل به ابتدا و انتهاي سولجر، استفـاده مي گردد. ضمنا براي قالب بندي ديوارهـاي بتني در ارتفاعات بالا از براکت و متعلقات آن استفاده مي شود. جک های دوبله ( شاقول کننده) ، براکت و خرپای قائم پشت بند ، از دیگر اجزای سیستم قالب یک طرفه دیوار هستند.
قالب بندی دیوارهای شیب دار :
قالب بندی دیواری را نشان می دهد که ضخامت آن در ارتفاع متغیر است . همان طور که پیداست برای مهار قالب این نوع دیوارها ناشی از فشارهای جانبی بتن می بایست از بلت های مهاری با طول های مختلف استفاده کرد . سوراخ های بلت روی قالب های دو طرف دیوار باید در مقابل یکدیگر قرار بگیرند.
سیستم قالب بتن بالا رونده دیوار : ( با پانل های مدولار )
چنانچه ارتفاع سازه های بتنی برای انجام عملیات بتن ریزی زیاد باشد می بایست بتن ریزی در چند مرحله به وسلیه جرثقیل در موقعیت قرار گرفته و مرحله بعد بر روی براکت قرار داده و پس از نصب قالب بتن ،در مرحله بعدی بتن ریزی انجام می گیرد . در صورتی که قالب بتن دو طرفه باشد معمولاً از بلت های مهاری برای تحمل فشار جانبی بتن استفاده می گردد . و چنانچه قالب دیوار یک طرفه باشد از براکت وانکر بلت برای مهار فشار جانبی بتن استفاده می شود . در این قالب ها ، براکت ها نقش مهمی در اجرای تثبیت قالب بندی و عملیات بتن ریزی ایفا می کنند
سیستم قالب پرشی دیوار :
در انواع مختلف قالب بتن بالا رونده ، جرثقیل دو عمل را انجام می دهد : بالا بردن قالب بتن و نگه داشتن آن در موقعیت جدید تا زمانی که نصب آن صورت گیرد و در جای خود تثبیت شود . برای انواع قالب بتن های بالا رونده ، زمان لازم 15 الی 20 دقیقه است تا قالب بتن به مرحله ی بعد رسیده ، حمل و نصب شود . سیستم قالب بتن پرشی ، به طور قابل توجهی ، زمان به کارگیری از جرثقیل را کاهش می دهد . سیستم قالب بتن پرشی ، به صورت قالب بالا رونده برای پایه پل ها ، دیوارهای برشی ، هسته های برشی ، دیوارهای موج شکن و برج های مراقبت مورد استفاده قرار می گیرد. در این سیستم قالب بندی دیوار ، عملیات اتصال قالب بتن به دیوار پس از بالا بردن آن حذف شده که این کار ، کاهش زمان استفاده از جرثقیل را به همراه دارد . ( حدود 5 دقیقه کاهش می یابد ) پس از خود گیری بتن ریزی مرحله اول ، قالب پرشی به طور اتوماتیک به وسیله ابزاری که روی آن پیش بینی شده است به عقب کشیده می شود در این صورت اتصال آن از دیوار باز و در مرحله بعد روی انکربلتی که از قبل به دیوار وصل شده است مستقر می شود . این سیستم قالب بندی به علت آن که ، عملیات اتصال قالب بتن به دیوار و جدا شدن آن به طور اتوماتیک انجام می شود و نیازی به افراد ندارد از ایمنی بالایی برخوردار می باشد . همچنین مراحل نصب و جداسازی به صورت پیشرفته و نسبت به روش های دیگر قالب بالارونده که می بایست قبل از بالا بردن براکت ها ، قالب ها به صورت کامل به وسیله جرثقیل از دیوار جدا شود ، برتری دارد.
سیستم قالب بتن خود بالا رونده دیوار :
برای احداث دیوارهای هسته ی برشی ساختمان های بلند با هر نوع ابعاد و پیچیدگی از قالب بتن خود بالا رونده ی دیوار بهره می گیرند این سیستم قالب بندی نیاز به جرثقیل ندارد اتکای قالب های داخل هسته به طور کاملاً مکانیزه انجام می گیرد . سیستم قالب بندی فوق توسط جک های هیدرولیکی که از یک تابلوی کنترل مرکزی فرمان می گیرد فاصله ی یک طبقه (یک مرحله) را بالا می رود . در این سیستم تمامی قالب ها در یک بازه زمانی که اغلب کمتر از 30 دقیقه طول می کشد به مرحله ی بعدی بتن ریزی می رسند و سریعاً تدارکات برای مرحله ی بعدی بتن ریزی آغاز می شود . مرحله مذکور در سیستم های قالب بندی قبلی توسط جرثقیل بالا کشیده می شود که به زمان زیادی ( شاید یک یا چند روز ) نیاز دارد.اما سیستم قالب بتن خود بالارونده در ساختمان های 15 تا 20 طبقه یا بیشتر مقرون به صرفه می باشد .
در سیستم قالب بتن خود بالا رونده ، قالب های هر دو طرف دیوار به سیستم بالابر متصل است و پرسنل قالب بند می توانند به سهولت قالب ها را از دیواره جدا نمایند . توسط پیچ های تنظیمی که بر روی براکت ها تعبیه شده است کار تراز کردن و شاقول نمودن قالب ها انجام می گیرد .